حکم تخلیه | مراحل و مدت زمان گرفتن حکم تخلیه

0
زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه

همانطور که در موضوع اجاره‌نامه به وظایف و تعهدات ما بین موجر و مستأجر اشاره کردیم در صورتی که تعهدات از سمت هرکدام از طرفین اجاره نامه انجام نشود طرف دیگر می‌تواند موضوع را پیگیری قانونی نماید. معمولاً در صورتیکه مستأجر به برخی از تعهدات خود مانند پرداخت اجاره بها یا تخلیه و تحویل ملک در زمان اتمام قرارداد عمل نکرده باشد و یا از ملک مورد اجاره برای موارد غیرقانونی استفاده کرده باشد موجر به دنبال گرفتن حکم تخلیه افتاده و مراحل آن را طی می‌نماید.

شرایط گرفتن حکم تخلیه چیست؟

  • هنگامیکه مدت زمان مندرج در قرارداد اجاره نامه به پایان رسیده باشد اما مستأجر ملک را تحویل نداده و با وجود اعلام صاحب خانه همچنان در ملک باقی بماند.
  • درصورتیکه سه ماه از مهلت پرداخت اجاره بها گذشته باشد و مستأجر مبلغ اجاره را پرداخت نکرده باشد.
  • زمانی که مستأجر ملک مورد اجاره (عین مستأجره) را برای امور غیر قانونی یا غیر مشروع استفاده نماید.
  • مستأجر ملکی را که اجاره کرده است به شخص سومی داده و اصطلاحاً شخص دیگری غیر از مستأجر از ملک استفاده نماید.

در چنین مواردی مالک می‌تواند اقدام به گرفتن حکم تخلیه نماید. که البته مراحل گرفتن حکم تخلیه با توجه به نوع قرارداد اجاره (رسمی یا غیر رسمی) متفاوت است.

مراحل گرفتن حکم تخلیه

همانطور که گفتیم با توجه به نوع اجاره نامه که ممکن است بصورت رسمی باشد یا در دفتر املاک تنظیم شده و یا حتی دو طرف (مالک و مستأجر) بین خود با رعایت مفاد قانونی تنظیم کرده باشند مراحل گرفتن حکم تخلیه متفاوت است.

قرارداد رسمی به قراردادی گفته می‌شود که در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده باشد. اگر اجاره نامه بصورت رسمی بسته شده باشد مالک باید به اداره ثبت اسناد مراجعه کرده و حکم تخلیه گرفته سپس به دفتر اسناد رسمی که قرارداد در آن بسته شده مراجعه کرده و درخواست دستور تخلیه نماید.

درصورتیکه اجاره نامه در بنگاه معاملات ملکی تنظیم شده و یا اصطلاحاً بصورت دستی بین مالک و مستأجر تنظیم شده باشد موجر باید به شورای حل اختلاف مراجعه نموده و با ارائه مدارک لازم از قبیل سند مالکیت و اجاره نامه اقدام به تنظیم دادخواست حکم تخلیه نماید.

مدت زمان صدور حکم تخلیه

با توجه به این که اجاره نامه ممکن است به شیوه‌های مختلفی تنظیم شده باشد بنابراین مدت زمان پیگیری موضوع از مراجع قانونی متفاوت است. اما در صورتیکه مالک ملک ادله لازم و مدارک لازم به جهت ارائه به شورای حل اختلاف را داشته باشد معمولاً زمان زیادی طول نمی‌کشد تا حکم تخلیه از سوی شورا یا دادگاه صادر شود.

اجرای حکم تخلیه

پس از این که موجر توانست با ارائه مدارک و اسناد لازم اثبات کند که مستأجر دارای یکی از مشکلات و علل لازم برای صدور این حکم است، حکم صادر می‌شود. حدوداً پس از 24 ساعت از صادر شدن آن به مستأجر ابلاغ می‌گردد. مستأجر پس از 72 ساعت مهلت دارد تا ملک مورد اجاره (عین مستأجره) را تخلیه نموده و تحویل مالک دهد.

نکته مهم در این خصوص این است که مبلغ ودیعه یا همان پول پیش که نزد مالک است باید به مستأجر پرداخت گردیده و رسید آن به مقام قضائی تحویل داده شود. در واقع حکم تخلیه زمانی صادر خواهد شد که ودیعه نزد مالک به مستأجر برگردانده شده باشد.

با توجه به مطالب عنوان شده، حکم تخلیه تنها از طریق مراجع قضائی و ادارات ثبت اسناد کشور و براساس قرارداد نوشته شده فی ما بین موجر و مستأجر با ارائه دلایل و مدارک مورد نیاز برای اثبات موضوع صادر خواهد شد. مستأجر نیز پس از صدور حکم تنها فرصت چند روزه ای برای تخلیه و تحویل ملک خواهد داشت.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.