معرفی رشته بینایی سنجی
رشته بینایی سنجی جزو رشتههای علوم تجربی است که نام دیگر بینایی سنجی اپتومتری میباشد و قسمتی از معاینات چشم به حساب میآید . شامل گرفتن پیشینه بینایی ، ارزیابی ریفرکشن ، ارزیابی دید دوچشمی ، تطابق و حرکات چشمی ، دید رنگ ، غربالگری و ارزیابی دادهها است یا میتوان به زبان راحت تر گفت که بینایی سنجی در واقع به افراد کمک میکند تا دید چشم را بررسی نماید و اگر اختلالات بینایی داشته باشد فرد توسط عدسیهایی که پزشک برای اشخاص تجویز میکند تا بتواند دید بهتری نسبت به قبل داشته باشد .
بینایی سنجی یک علم مراقبتهای بینایی است . اشخاصی که آموزش این کار را دیده اند وظیفه شان مراقبت بهداشت چشم و حفظ و سلامتی بینایی میباشد . سازمان بهداشت ، بینایی سنجان را جزء اولین افرادی میدانند که برای سلامت شناخته شده اند . به طور مثال : فردی که مشکل بینایی دارد با مراجعه به اپتومتریست معاینه و اگر انکساری و اختلالات دید دو چشمی انحرافات عضلانی انکسار چشم باشد یا درمان در صورتی که درمان نشود به جراح چشم انتقال داده میشود .
بینایی سنجی برای چه افرادی مناسب است ؟
در انتخاب یک شغل مناسب فرد میبایست عواملی شامل ویژگی شخصیتی ، ارزش ها ، علایق ، مهارتها ، شرایط خانوادگی ، شرایط جامعه و … را در نظر بگیرند . مهم ترین این عوامل میتوان شخصیت را نام برد . شناخت صحیح فرد به فرآیند پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی میباشد . بیشتر متخصصان بینایی سنجی روشهای خاصی دارند و به صورت جداگانه کار میکنند . دارا بودن مهارت شغلی ، حسابداری و مدیریتی از مواردی است که مهم میباشد و توانایی این را دارند که بر روی چند موضوع تمرکز کنند و مهارت ارتباطی خوبی برقرار نمایند . افرادی که این شغل را انتخاب کرده اند از رضایت شغلی خوبی برخوردار اند .
تواناییهای لازم برای رشته بینایی سنجی
برای رشته بینایی سنجی تواناییهای زیر جزو مهمترین تواناییها محسوب میشود :
- علاقه و دانش به حوزه بینایی سنجی
- داشتن دقت و توجه زیاد به جزئیات
- علاقه داشتن به کمک برای بهبود یافتن سلامت دیگران
- آشنا بودن به آخرین پیشرفت علمی بینایی سنجی اعم از : روش ، ابزار ، تجهیزات ، در صورتی که ممکن باشد از آنها استفاده شود .
- از تمرکز کافی برخوردار باشد.
- دارای مهارت ارتباطی مناسب باشد.
- از صبر و حوصله زیادی برخوردار باشد جهت ارائه توضیحات به مراجعه کنندگان.
- داشتن توانایی برای دادن آرامش به مراجعه کنندگان مخصوصاً کودکان
تیپهای شخصیتی مرتبط با رشته بینایی سنجی
اگر ملاک خود را در این قسمت از معرفی رشته بینایی سنجی ، تست شخصیتشناسی MBTI قرار دهیم، مناسبترین تیپهای شخصیتی برای این رشته به شرح زیر میباشد:
- : این تیپ شخصیت توجه خاصی به نگرانیهای بیماران دارند ، در محیط های کاری که منظم هستند استقبال مینمایند و از مسئولیتی که برعهده دارند به خوبی برمیآیند .
- : این تیپ علاقه به ارتباط اجتماعی دارند و همین امر باعث کاهش درد و مشکلاتشان میشود و رابطه خوبی با همکاران و بیماران دارند .
- :این تیپ شخصیت علاقه دارند تا با مردم در ارتباط باشند و کمک کنند و از این بابت بسیار خوشحال اند .
- :این تیپ شخصیت با کمک به افراد و حل مشکلات آنها علاقه دارند .
استعداد های مرتبط با بینایی سنجی
اگر ملاک را استعداد های ۱۲گانه بنیاد استعدادیابی جانسون اوکانر قرار دهیم، مهمترین استعدادهایی که شما را در این مسیر موفقتر میکند به شرح زیر است:
- استعداد كار با انگشتان
- استعداد استدلال و تحليل
- استعداد استقرايي
- استعداد خواندن سريع
سه فاکتور بالا شما را در رسیدن به موفقیت کمک میکند. اما به این معنا نیست بدون داشتن این فاکتورها شما موفق نخواهید شد.
آینده رشته بینایی سنجی
در این بخش از معرفی رشته بینایی سنجی ، آینده شغلی این رشته را از جهات مختلف بررسی خواهیم کرد.
بهترین مشاغل بینایی سنجی
بینایی سنج ها میتوانند در بیمارستانها ، کلینیکها ، دانشکدههای توان بخشی ، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، مراکز آموزش کودکان استثنایی ، سازمان بهزیستی کشور ، مراکز بهداشتی و درمانی و مطب چشم پزشکان مشغول به کار شوند . علاوه بر این مواردی که گفته شد میتوانند به صورت مستقیم شخص مطبی را دایر و در محیط های آموزشی و خدماتی با سازمان دولتی به عنوان مشاور درباره بهداشت چشم و همین طور مشکلات بینایی کار کنند . همین طور میتواند به عنوان مسئول بینایی سنجی در امور استخدامی ، نظامی ، راهنمایی و رانندگی و… مشغول به کار شوند که فضای کاری سر پوشیده میباشد که در هر زمان آن را تاریک یا روشن نماید .
وظایف بینایی سنجی
وظایف بینایی سنج ها براساس موارد زیر میباشد :
- بررسی نارسایی های بینایی مراجعان
- اندازه گیری میدان بینایی
- انجام آزمایش های تشخیصی برخی از بیماری های چشم از جمله آب مروارید، آب سیاه و … و ارجاع بیماران به متخصص مربوطه
- انجام آزمایش های ویژه از جمله سونوگرافی چشم یا مکان نگاری (توپوگرافی)
- تشخیص اختلالات حرکتی چشم مانند لوچی و ارائه تمرینات لازم برای درمان غیرجراحی آنها
- ارائه تمرينات ويژه و ورزش هاي ارتوپتيک جهت بهبود بينايي
- ارزیابی بینایی از نظر تشخیص رنگ، بعد و …
- بینایی درمانی به روش های غیردارویی
- استفاده از وسایل کمک بینایی برای درمان افراد کم بینا
- بررسی، تعیین نمره و تجویز عینک یا لنز طبی
- ساخت و فروش عینک های طبی
آینده شغلی بینایی سنجی در ایران
فردی که در رشته بینایی سنجی قصد تحصیل دارد چه در خارج و چه در ایران از لحاظ بازار کار وضعیت خوبی به سر میبرد و آینده این نوع افراد تضمین شده میباشد . بیشترین آمار مربوط به افرادی است که فارغ التحصیل در رشته بینایی سنجی هستند و جذب بازار کار میشوند و همین طور که قبلاً گفته شد علاوه براین که در زمینه عیب انکساری در دانشگاه تخصص دیده اند میتوانند به صورت جداگانه هم مطبی را تأسیس نمایند و شروع به کار کنند .
میانگین درآمد بینایی سنجی در ایران
درآمد ها متفاوت میباشد . فردی که در بخش دولتی مشغول به کار میباشد ماهیانه بین 2 تا 4 میلیون درآمد دارد . در بخش خصوصی از جمله کلینیکها ، بیمارستانهای خصوصی مشغول باشد و از سابقه خوبی برخوردار باشد ، درآمد بیشتری از بخش دولتی کسب میکند . اگر فرد بینایی سنجی هم که به صورت مستقل کار کند بستگی به رابطه مناسب با چشم پزشک و روابط عمومی او دارد ، میتواند درآمد زیادی نسبت به بخش خصوصی داشته باشد که معمولاً دآمد وی بین 5 الی 7 میلیون در ماه میباشد . دکتری تخصصی بینایی سنجی هم که عضو هیأت علمی دانشگاه به عبارت دیگر «استاد دانشگاه » میباشد بین 3 الی 4 میلیون میباشد و با گذشت سابقه کار هم به بالای 10میلیون میرسد .
آینده شغلی بینایی سنجی در خارج از کشور
معرفی رشته بینایی سنجی جزء بهترین رشتهها و پردرآمدترینها میباشد که در همه جای دنیا متقاضی زیادی دارند . در کشور آمریکا 41 هزار نفر مشغول به کار میباشند و در زمینه بینایی سنجی فعالیت مینمایند و در 8 سال 18% افزایش پیدا کرده است .
میانگین درآمد بینایی سنجی در خارج از کشور
براساس تحقیقاتی که سایت Glassdoor انجام شده است ، برای معرفی رشته بینایی سنجی درآمد قابل توجهی در خارج از کشور برای این رشته وجود دارد . حتی افرادی که فارغ التحصیل در رشته بینایی سنجی هستند و در مکانهای خصوصی کار میکنند . به صورت میانگین درآمد 117.000 هزار دلار در آمریکا میباشد و اشخاصی که در مکانهای شرکتی و سازمانی مشغول اند سالانه حدود 125 هزار دلار در آمریکا درآمد دارند و افرادی که به صورت مستقل کار میکنند سالانه حدود 173 هزار دلار آمریکا درآمد خواهند داشت .
ورود به بینایی سنجی از چه طریقی است؟
پس از اینکه در معرفی رشته بینایی سنجی با آینده این رشته آشنا شدهاید. در قسمت میخاهیم تمام راههای ورود به این رشته تحصیلی را بررسی کنیم. خوشبختانه هر شخص با هر شرایطی میتواند در این رشته یا رشتههای زیر مجموعه آن شرکت نماید.
- افرادی که دارای دیپلم ۱۲ساله هستند میتوانند هم به صورت با کنکور وارد رشته بینایی سنجی شوند.
- این افراد میتوانند در یکی از دانشگاه سراسری مشغول به تحصیل میشوند. با توجه به طولانی شدن معرفی رشته بینایی سنجی ، در مورد بینایی سنجی با کنکور در مقالهای جداگانه بحث خواهیم کرد.
ادامه تحصیل در رشته بینایی سنجی
معرفی رشته بینایی سنجی در ایران امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری دارد و رشته بینایی سنجی در مقطع کارشناسی ارشد که 2 طول میکشد تا به اتمام برسد و میتوانند در رشتههایی که ذیل ذکر شده است در مقطع ارشد ادامه تحصیل دهند .
• رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
• رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)
• رشته اپیدمیولوژی
• رشته ارزیابی فناوری سلامت
• رشته اقتصاد بهداشت
• رشته انفورماتیک پزشکی
• رشته آمار زیستی
• رشته سلامت سالمندی
• رشته علوم تشریحی
• رشته فناوری اطلاعات سلامت
• رشته فیزیولوژی
• رشته فیزیک پزشکی
• رشته مدیریت توانبخشی
• رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
• رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
• رشته نانوتکنولوژی پزشکی
• رشته زیست فناوری پزشکی
• رشته رفاه اجتماعی
• تاریخ علوم پزشکی
• آموزش پزشکی
• برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی
• ژورنالیسم پزشکی
• تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی
هم چنین فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد در رشته زیر به ادامه تحصیل در آزمون دکتری شرکت نمایند.
• سالمند شناسی
• علوم اعصاب
• مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
• انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)
• سلامت در بلایا و فوریت ها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)
• سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)
• اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)
• مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)
• گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)
• بینایی سنجی
ضمنا امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری تخصصی این رشته نیز فراهم است.
بهترین دانشگاههای ایران در رشته بینایی سنجی
رتبهبندی دانشگاهها بر اساس پارامترهای زیادی انجام میشود . هم چنین سازمانهای داخلی و خارجی زیادی دست به رتبه بندی دانشگاهها میزنند . به همین خاطر احتمالاً هر دانشگاه از رتبهبندیای استفاده مینماید که در آن جایگاه بهتری داشته باشد . آخرین رده بندی برای رشته بینایی سنجی در برترین دانشگاههای ایران که سه دانشگاه جزء بهترین ها میباشد که به شرح زیر است :
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
ادامه تحصیل در خارج از کشور
دوره کارشناسی برای رشته بینایی سنجی در خارج از کشور حدود 3 تا 4 سال میباشد که میبایست دانشجویان 146 واحد را پاس نمایند که ممکن است در بعضی از دانشگاهها کمتر یا بیشتر باشد و فارغ التحصیلان در مقطع لیسانس رشته بینایی سنجی 1 سال به عنوان رزیدنت دورهای را میگذرانند تا تخصصی را به دست آورند .
بهترین دانشگاههای جهان در رشته بینایی سنجی
هر سال افراد زیادی علاقه به تحصیل در رشته بینایی سنجی در خارج از کشور دارد که براساس رتبه بندی و بهترین دانشگاهای مرتبط با رشته بینایی سنجی برای پذیرش اقدام نمایند.در بین نظامهای مختلف رتبهبندی دانشگاهها به صورت سالانه، نظام رتبهبندی QS بسیار معتبر است ، ما در این مقاله لیستی از بهترین دانشگاه خارج از کشور تهیه کردیم .
دوستان گرامی، انتخاب رشته تحصیلی متناسب بر توانایی ، شخصیت ، استعداد که اولین و مهمترین قدم در بحث انتخاب رشته دانشگاهی معرفی رشته بینایی سنجی میباشد . پس با توجه به هدف شما در آینده باید دانشگاهی مناسب را انتخاب کرد .