قرارداد رهن
قرارداد رهن و اجاره ، قرارداد رهن خانه ، قرارداد رهن مغازه ، قوانین رهن و نحوه نوشتن قرارداد رهن
رهن یکی از انواع عقودی است که در بسیاری از مراودات تجاری اشخاص با یکدیگر از آن استفاده میشود. همه ما تقریباً بوسیله عقد رهن ملک و یا املاکی را معامله کردهایم. اما شاید بسیاری از افراد با این که بارها و بارها از قرارداد رهن استفاده کرده باشند از شرایط و قوانین رهن خانه ، رهن مغازه یا حتی نحوه نوشتن قرارداد رهن اطلاع چندانی نداشته باشند. مشاورین حقوقی مرکز مشاوره باخه در این مقاله به معرفی عقد رهن و همچنین ماهیت رهن پرداختهاند.

قرارداد رهن چیست؟

رهن یک نوع قرارداد است که توسط آن مالی به وثیقه گذاشته میشود. اگر بخواهیم به زبان سادهتر بیان کنیم در قرارداد رهن خانه یا رهن مغازه که پراستفادهترین موارد هستند یک فرد در ازای دریافت مبلغی مال خود را به وثیقه در اختیار طرف دوم قرار میدهد. این موضوع در موارد دریافت وامهای بانکی نیز صدق میکند. شاید تا به حال بارها و بارها به این مفهوم که « سند در رهن بانک است » برخورد کرده باشید. در این موارد بانک طبق قوانین بانکی کشور در ازای وامی که به فرد وام گیرنده پرداخت مینماید ملکی را از او به عنوان وثیقه دریافت میکند تا در پایان بازپرداخت وام به شخص برگرداند. شخص در پایان بازپرداخت وام اصطلاحاً سند را آزاد میکند.
قرارداد رهن خانه
همانطور که گفته شد عقد رهن دارای انواع مختلفی است که بر اساس نیاز و کاربرد آن مورد استفاده قرار گرفته و قوانین و شرایط خاص خود را دارد. یکی از پرکاربردترین زمینههای مورد استفاده در رهن خانه و منازل مسکونی است. در بسیاری موارد مالکین و صاحب خانه ها برای این که نیاز مالی خود را تأمین نمایند نیاز به مبلغی پول نقد بصورت یکجا دارند بنابراین صاحب خانه ملک را رهن کامل میدهد. در رهن کامل مبلغی با توجه به ارزش ملک از طرف رهن کننده به مالک داده میشود و دیگر نیازی به پرداخت اجاره بها بصورت ماهیانه نمیباشد. شخص رهن کننده میتواند تا پایان مهلت قرارداد از ملک استفاده نموده و در پایان مدت قرارداد پس از دریافت مبلغ رهن ملک را تخلیه و تحویل مالک نماید.
برای آشنایی با نحوه نوشتن قرارداد رهن میتوانید به مقاله نمونه قرارداد رهن خانه مراجعه نمائید.
قرارداد رهن مغازه
یکی دیگر از کاربردهای این قرارداد در موارد رهن مغازه است. در مغازه نیز در مواردی که صاحب ملک نیاز به مبلغ پول نقد و یکجا داشته باشد میتواند نسبت به دادن رهن مغازه اقدام کند. در رهن مغازه نیز رهن کننده با توجه به ارزش ملک مبلغی را که مورد توافق طرفین قرارداد است را به مالک پرداخت نموده و در عوض استفاده از منافع تجاری ملک در طول مدت توافق به وی واگذار میگردد.
نکاتی که در خصوص رهن اماکن تجاری مهم و قابل توجه است این است که مستأجر هیچ وجهی بابت سرقفلی پرداخت نکرده و به این ترتیب هیچ حقی نسبت به سرقفلی ندارد.
برای آشنایی با رهن مغازه میتوانید به مقاله نمونه قرارداد رهن مغازه مراجعه نمائید.
آشنایی با شرایط و قوانین قرارداد رهن
قرارداد رهن نیز مانند سایر عقود و قراردادها دارای شرایط و قوانینی است که آشنایی با آن کمک بسیار زیادی به افراد میکند.
- اموالی که غیرمادی به حساب میآیند مانند سرقفلی را نمیتوان بصورت رهن واگذار کرد.
- مال مورد رهن باید قابل خرید و فروش باشد تا طلبکار بتواند میزان طلب خود را وصول نماید بنابراین اموال موقوفه و اموال عمومی نمیتواند موضوع رهن قرار بگیرد. زیرا رهن گیرنده نمیتواند این اموال را بفروشد و یا مالک آنها شود.
- مالی که مورد رهن قرار گیرد باید موجود باشد و قابل رویت باشد.
- مالی که مالکیت آن بین چند نفر مشترک باشد را میتوان مورد رهن قرارداد و حتماً لازم نیست که مالی باشد که تمام آن برای یک نفر باشد.
با توجه به این که قرارداد رهن دارای شرایط و قوانین زیادی است که ما در این مقاله به تعدادی از آنها اشاره نمودهایم برای آشنایی بیشتر با شرایط رهن میتوانید به مقاله شرایط عقد رهن مراجعه نمائید.
